rajčatové pesto

Rychlé a výborné pesto z pečených rajčat

Máte přebytky rajčat a hledáte tipy na jejich zpracování? Jeden pro vás mám: pesto z pečených rajčat je velmi chutný pokrm, kterým ochutíte těstoviny, zeleninový salát a samozřejmě výborně se hodí k bílému pečivu. A proč pečená rajčata? Tradiční rajčatové pesto se připravuje ze sušených rajčat. Sušení trvá několik hodin a je časově (a někdy i energeticky) náročné. U tohoto pesta se vyhnete zdlouhavému sušení, výsledek je přesto vynikající a hlavně za půl hodinky ho můžete podávat.

Použijte zralá a sladká rajčata různých odrůd, můžete přidat plody i těch žlutých nebo jinak barevných. Výsledkem by měl být aromatický krém s hrubou strukturou.

Rajčata rozkrojte na poloviny nebo ta větší na čtvrtiny. Pokud máte směs rajčat různých velikostí, snažte se je nakrájet na zhruba stejné kousky, aby se vám ta malá nepřipékala.

Rozložte je na plech vyložený pečícím papírem slupkou dolů a ochuťte je špetkou soli, cukru (nemusí být, obzvlášť pokud máte rajčata hodně zralá a sladká) a oregana. Pečte v troubě při 230 °C asi 20 – 30 minut.

Rajčata ke konci pečení hlídejte. Okraje mohou být tmavé (jako na obrázku – cukr i rajče v troubě zkaramelizují), ale nesmíte je úplně spálit. Po „zaschnutí“ je vyjměte z trouby, a když vychladnou, přendejte je do misky.

Přidejte část nastrouhaného sýra, česnek, oříšky a část oleje a tyčovým mixérem částečně rozmixujte (nemixujte dohladka). Vše dělejte postupně podle toho, jakou má výsledná směs konzistenci.

Přidejte bazalku a postupně olej a opět mixujte tak, abyste získali hrudkovitou směs.

Pokud je pesto příliš husté, přidejte v případě potřeby více oleje a naopak, pokud se vám zdá řídké, olej už nepřidávejte. Sýry jsou dost slané, takže solit nejspíš nebude potřeba, ale můžete samozřejmě dosolit podle chuti.

Tipy:

  • Pesto můžete připravit také pouze ze žlutých rajčat
  • Sůl přidejte opravdu až nakonec nebo vůbec, podle své chuti.
  • Piniové oříšky nebo kešu můžete nahradit mandlemi
  • Místo bazalky můžete použít rukolu.
  • Místo parmazánu sýr pecorino a obráceně, nemusí být dva druhy.

Skladování

Pesto z pečených rajčat lze ve skleněné nádobě přikryté trochou oleje skladovat v chladničce 2-3 dny. Můžete ho také zamrazit anebo vložit do sklenice a zavařit (20 minut při 80 °C).

Použití

Pesto se hodí na bílé pečivo, vynikající je rozpečené do křupava potřené pestem, doplněné dobrým sýrem a kouskem zeleného salátu.

Můžete ho použít jako náplň do masových rolád, plněných těstovin, slaných závinů apod.

Hodí se k pečené zelenině nebo s ním můžete ochutit řecký jogurt a vytvořit tak vynikající dip.

Použít ho můžete jako dochucovadlo k těstovinám, které už jen posypete sýrem, nebo třeba na pizzu.

Chcete více tipů na zpracování zeleniny?

Přidejte se ke komunitě lidí, kteří vlastní víkendovou zahradu a zajímá je nejen rekreační pěstování zeleniny a její zpracování.

Ve skupině JÍDLO Z CHALUPY se můžete navzájem inspirovat a učit novým dovednostem. Račte vstoupit TUDY>>>

Je mámou dvou dcer a jednoho syna, manželkou úžasného muže, nadšenou hospodyňkou, chalupářkou a vášnivou pěstitelkou. Ráda svým přístupem k chalupaření a zahradě inspiruje ostatní. Více o její cestě na chalupu se zahradou najdete zde >>. Je autorkou měsíčního plánovacího kalendáře CHALUPÁŘSKÝ FERMAN >>, chalupářských online kurzů >> a programu Chalupářský rok >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů