Sušená cuketa v oleji je skvělou přílohou k masům, je dobrá s opečeným bílým pečivem (zkuste s bruschettou) nebo se sýry. A jak ji dělám já?
Kdykoliv mám na záhonech víc cuket, než stihneme sníst za čerstva, začínám s jejich sušením. Cuketu nakrájím na asi 4 mm tenké plátky, a pokud je horké slunečné počasí, suším je venku na slunci. Pokud ne, využívám sušičku a suším v ní. Cukety postupně sypu do uzavíratelné dózy, a když mám dostatečné množství, pokládám si Nerudovskou otázku „kam s ním“.
Jednou z možností se naložit sušené plátky do oleje.
Budete k tomu potřebovat:
Bílé víno a ocet nalijte do hrnce a přiveďte k varu. Přidejte sůl (na uvedené množství dávám cca půl lžičky) a vložte takové množství cuket, aby byly všechny ponořené. Povařte je 3-5 minut a vyndejte pomocí síta. Nechte okapat. Svařené víno s octem můžete použít znovu na další dávku cuket.
Do čistých, vyvařených sklenic dejte vrstvu cuket, petrželku s mátou, česnek a opakujte, až bude sklenice plná. Vrstvy lehce upěchujte, aby ve sklenicích bylo co nejméně vzduchu. Na závěr zalijte olivovým olejem. Naložené cukety uchovejte v chladu.
Pokud byste měli opravdu velké množství sušených cuket, svařte i víno s octem ve větším množství v poměru 1:1. Pro představu, dvě dávky cuket svařených v litru vína s octem se mi vešly do tří malých sklenic
TIP: pokud máte rádi ostřejší směsi, můžete do jednotlivých vrstev přidat podle chuti například pálivou papriku.
Naložené cukety se dají konzumovat v podstatě hned druhý den, doporučuji však nechat je alespoň měsíc odpočinout.